Houd je meer van off-road rijden, dan heeft wellicht de mountain terrain bike (MTB) jouw voorkeur. De MTB wordt ook wel all terrain bike (ATB) genoemd.

Veel clubleden rijden in het winterseizoen (ongeveer van 1 november tot 1 maart) op de MTB of gravelbike. Vaak wordt er een rondje richting Hilversum en daarna richting de bossen van Lage Vuursche en Soest gereden. Afhankelijk van het weer kunnen daar gedeeltes met modder tussen zitten.  Onderweg wordt er meestal koffie gedronken in Lage Vuursche of bij Bluk op de Larense heide.

Op de MTB hebben we ook meerdere snelheidsgroepen, zoals bij het toerfietsen in de zomer.

De laatste jaren wordt steeds vaker ook op gravel-paden gereden. Per keer dat een groep gaat rijden wordt afgestemd wat voor een route gereden gaat worden. Naast een MTB wordt dan ook regelmatig op een cyclo-crosser of gravelbike gereden.

Snelle groep

Zoals de naam doet vermoeden, gaat deze groep voor de snelheid. Dit geldt ook als ze op bospaden of MTB tracks rijden. Naast conditie is stuurkunst ook een vereiste. Bij de snelle groep geldt dat men niet op elkaar wacht indien je als zwakkere het niet meer kan bijbenen.

Midden groep

De middengroep bestaat ook in de winter uit leden die best stevig door willen rijden, maar wel als groep: ‘samen uit, samen thuis’, is dan ook een belangrijk motto. Het is de bedoeling dat we met elkaar weer thuis komen, dus wachten of het tempo aanpassen als het voor een aantal te moeilijk wordt. Echter we willen elkaar ook graag uitdagen. Dit houdt in dat we regelmatig een bekend parcours nog sneller en scherper proberen af te leggen dan de vorige keer.

De middengroep probeert per week de route te wisselen, naast de route naar Hilversum en Lage Vuursche,  ook MTB track Hoge- en Lage Vuursche en ook MTB track in Zeist gereden.

De gemiddelde snelheid op een MTB is sterk afhankelijk van het parcours en daardoor veel minder van belang dan bij wielrennen. De gemiddelde snelheid schommelt tussen de 19 en 23 km/uur.

Gezellige groep

De gezellige groep rijdt rustiger dan de middengroep. Daarnaast rijdt deze groep over paden en tracks die technisch minder zwaar zijn. In het thuishuis Bluk op de heide van Laren wordt vaak koffie gedronken.

MTB-vignet

De middengroep en de snelle rijders rijden door gebieden heen waar een MTB-vignet verplicht is. Het advies van de club is om dergelijk vignet bij de fietsmaker te kopen voordat je meegaat met een van deze groepen.