40 jaar WTC Maarssen

Midden jaren zeventig toen Maarssenbroek in opbouw was ontstond er bij de nieuwe bewoners ook behoefte om gezamenlijk en georganiseerd te gaan sporten. Daarvoor werd de Omni Sportvereniging Maarssenbroek, kortweg OSM, opgericht.

WTC1Vele sporten zoals voetbal, tennis, basketbal, volleybal en atletiek vonden hierbij onderdak. Met het groter worden van Maarssenbroek groeide ook het aantal sporters en daarmee werd OSM ook steeds groter. Bij de hardlopers waren er ook een aantal in het bezit van een racefiets en zo ontstond het idee om een afdeling toerfietsen op te richten binnen OSM. Eind december 1982 werd dit realiteit en zo ontstond de Wieler Toer Club Maarssen. Net als de andere takken van sport begon het allemaal kleinschalig maar door het enthousiasme van de leden van het eerste uur werd er al veel georganiseerd. Er werden voornamelijk binnenlandse tochten met elkaar gereden. En in de begintijd was de vertrekplaats café restaurant de Driesprong, hoek Amsterdamsestraatweg-Binnenweg, waar nu een chinees restaurant zit. Hier werd ook menig feestje gehouden.

Ook werden er eigen tochten georganiseerd voor deelnemers van buitenaf, zoals de Dijkentocht. En zoals de naam al zegt werd deze tocht vooral langs onze rivieren gereden. Sportief hoogtepunt was in die tijd om in één dag het IJsselmeer rond te rijden.

IMG_0441

Bavaria

Met behulp van sponsor Bavaria werd er jarenlang de befaamde Dr. Peppertocht georganiseerd. Een kruidig cola drankje dat gepromoot werd door vanuit het Maarssense drankdepot naar de brouwerij in het Brabantse Lieshout te rijden en weer terug, een afstand van over de tweehonderd km. Vanuit Lieshout reden de Brabantse wielrenners dan weer vice versa naar Maarssen. Bij terugkomst was er dan als beloning volop gratis bier in de loods van Bavaria. Maar ook de voorbereiding zoals het voorrijden en uitpijlen van zo’n tocht gaf een gezellig clubgevoel.

De laatste jaren ontstonden er tradities zoals het pre-zomer weekend met vertrek op de fiets vanuit Maarssen, het clubweekend Limburg waar we dan in een mooi gebouw in Mesch verblijven. Overdag doen we dan mee met de Mergelheuvelland2daagse (Mh2d). Daarnaast wordt er jaarlijks in oktober de Ruuds koppeltijdrit gereden en op oudejaarsdag de Oliebollentocht. Een andere goede traditie is dat we ieder jaar afsluiten in een plaatselijk café, waar dan de sterke verhalen van het afgelopen aan de bar onder een hoop gelach verteld worden.

40 jaar later

Inmiddels zijn we 40 jaar verder, en is WTC Maarssen een begrip geworden in Maarssen en omstreken. Hoewel de geest van het losse clubje van toen nog steeds is behouden, is de organisatie volwassen en heeft de club club heeft een voltallig bestuur. Teven profileert WTC Maarssen zich als NTFU-club, wat aantrekkelijk is voor leden. Dit draagt bij aan het feit dat er al jarenlang een stabiel ledenbestand is van tussen de 150 en 200 leden. De laatste jaren wint het wielrennen ook meer populariteit bij vrouwen; iets wat we als club een enorm goede ontwikkeling vinden. Binnen de club ontstaat daardoor ook een steeds grotere groep vrouwelijke leden. Dit zorgt voor een fijne groepsdynamiek.

Interesse?

Lijkt het jou wat om je karretje aan te haken bij WTC Maarssen? Je bent van harte welkom om een keer mee te fietsen en hopelijk kunnen we je binnenkort verwelkomen als nieuw lid!