Voor het wegwielrennen heeft WTC Maarssen vijf snelheidsgroepen. Hierdoor is er voor iedereen, met of zonder training en ervaring, een mogelijkheid om bij een van de groepen aan te sluiten.

Per groep is een maximumsnelheid ingesteld. Voor de sterkere fietsers in een snelheidsgroep is het duidelijk dat zij prima kopwerk kunnen doen, maar wel zonder dat de rest van de groep onnodig in het rood (boven iemands zijn kunnen) moet fietsen, of zelfs moeten lossen. Als sterkere fietser houd je dus altijd de maximumsnelheid aan in de groep waarin je fietst, ook als je eens besluit met een langzamere snelheidsgroep mee te rijden.

Behalve de afspraken die er per groep zijn is het van groot belang algemene regels in acht te nemen, en aanwijzingen van de wegkapiteins te allen tijde op te volgen. Het is dus fijn voor de hele groep als iedereen op de hoogte is van de fietsregels die er gelden.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende groepen en hun eigenschappen.

Groepsaanduiding Gemiddelde Kruissnelheden Maximumsnelheden Wegkapiteins
Groep 34+ 34 en hoger 36+ 42
Rick Soede
Groep 33 32-35 33-36 38
Jannes Nijland, Jan Leeflang, Eric Schoonderwoerd
Groep 30 29-31 30-33 35
Eric Buishand, Erik Luttik, Johan van Houten, Erik Dirkse, Han van Wiggen
Groep 27 25-29 26-28 30
Wilco Kalkman, Rob Taminau
Groep 25 22-25 23-26 28
Eva Fokker, Irma Alberts, Martin Oude Moleman

Op de zondag- en vrijdagritten, wordt er door elke groep onderweg een kop koffie gedronken. Vooral om weer even bij te kletsen en voor sommige op adem te komen.

Groep 34+

Zoals de naam doet vermoeden, gaat deze groep voor de snelheid. Daarbij hoort het dat iedereen er zelf voor moet zorgen, de snelheid van de groep bij te kunnen houden. Dat is een uitdaging en daar moet je genoeg kracht voor hebben. De gemiddelde snelheid van deze groep ligt gemiddeld op ongeveer 36 km/h. En zoals ooit Mart Smeets het zo mooi kon zeggen: “de karavaan (tour) wacht op niemand”. Mocht je het dan toch niet bij kunnen houden, geeft niets, maar de anderen gaan wel door. De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Sportief-met-een-lach;
 • Stevige-snelheid-en-vooral-eigen-verantwoordelijkheid;
 • gaan voor hoge snelheid maar gezelligheid is wat ons bindt.
 • Op vastgestelde stukken hard rijden, daarna wachten op elkaar om samen verder te gaan;
 • Eigen verantwoordelijkheid om snelheid bij te houden.

Groep 33

De tweede groep bestaat uit leden die best stevig door willen rijden, maar wel als groep: ‘samen uit, samen thuis’, is dan ook een belangrijk motto. Het is de bedoeling dat we met elkaar weer thuis komen, dus wachten of het tempo aanpassen als het voor een aantal te moeilijk wordt. Daarbij is de groep niet vies van een beetje uitdaging. Tussensprints of een helling zo snel mogelijk op, daar worden de amateurs van de echte amateurs gescheiden, maar eenmaal boven, dan wachten we weer op elkaar om de tocht gezamenlijk verder te maken. Deze groep fietst gedurende het jaar veel met elkaar en is daardoor goed getraind en zorgt voor een stevig tempo, maar niet de top van de club, dan ‘mag’ je bij bovengenoemde groep.

De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Sportief fietsen, maar altijd tijd voor een kop koffie.
 • Interval/sprint als groep het toelaat en op vaste plekken in de route, anders met wegkapitein af te spreken.
 • Samen-uit-Niet-alleen-thuis, dus wachten op vast punt tot iedereen er weer is en zorgen dat iemand niet alleen achter blijft indien gewenst.

Groep 30

Houdt je van lekker fietsen en met gepast tempo door de regio te toeren, dan is groep 30 een goede keuze. Met de kruissnelheden worden er toch mooie tochten gefietst. Geen gedoe met sprints of gejakker, dat mag je in de andere groepen hierboven proberen.

De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Gezellig, maar sterk,
 • Altijd samen-uit-samen-thuis,
 • Niemand achterlaten, dus oplossing zoeken.
 • Zeker 1 x koffie op zondag!
 • Bij structureel gat en jagers, wordt gevraagd bij andere groep aan te sluiten.

Groep 27

Groep 27, ook wel ‘de gezellige groep’, bestaat uit de leden die, net als de midden groep: ‘samen uit, samen thuis’ hanteren, maar in een gereduceerde snelheid. Het vooral belangrijk dat iedereen in de groep de snelheid die wordt gereden bij kan houden. Daarom is een vaste snelheid van rond de 30 km/u erg belangrijk, je weet waar je aan toe bent. Doorgaans fietsen de ‘veteranen’ van onze club in deze groep mee, die, ten opzichte van de andere groepen, vaak de mooiste wegen en tochten in de omgeving kennen.

De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Gezelligheid, dus zeker koffie!;
 • samen-uit- samen-thuis;
 • hulp wordt gewaardeerd, maar (té) hoog tempo niet geaccepteerd
 • Minimum tempo geldt hier ook

Groep 25

Groep 25 bestaat enerzijds uit beginners, die nog maar zelden op een snelle fiets hebben gereden en al helemaal nog geen grote afstanden hebben afgelegd. Anderzijds bestaat het uit onze veteranen, die het heerlijk vinden om te fietsen, maar voor wie het allemaal niet zo ver en hard meer hoeft. Dat betekent een diversiteit aan ervaring, waar onderling rekening mee gehouden moet worden.

De volgende kenmerken zijn van toepassing op de 25 groep:

 • Gezelligheid,
 • Samen-uit- samen-thuis
 • Lekker kilometers maken op rustig tempo;
 • Na bochten, kalm aan;
 • Rekening houden met iedereen vanwege leeftijd, medische mankementjes, conditie-opbouw en/of het leren rijden in peloton

WhatsApp groepen

Wil je bij een WhatsApp groep aansluiten, zodat je kun lezen waar en wanneer er wordt afgesproken, dat kan namelijk soms spontaan, dan vind je deze onder het inlog deel voor leden.