Toerfietsen

Toer fietsen

Vanaf het wielerseizoen 2017 gaat WTC Maarssen met 4 groepen fietsen, die naast verschil in snelheden, ook een verschil in kenmerken heeft. Deze kenmerken zijn handig om te weten voordat je gaat meefietsen, zodat je weet wat je mag verwachten en waar verwacht wordt je aan te houden. Op die manier blijft het voor alle leden leuk en vooral gezellig om met elkaar te fietsen.

Het volgende overzicht geeft de groepsnamen en snelheden aan. Let op, kruissnelheid is de snelheid die de groep op de weg op de kilometerteller aanhoud. Doordat je onderweg soms moet inhouden, stoppen voor voorrang of roodlicht, zal het gemiddelde altijd lager uitkomen. De snelheden zijn richtgetallen, maar wel met een duidelijke begrenzing, omdat dat juist een van de verwachtingen is, waarmee iedereen gaat mee fietsen:

Groep aanduiding Gemiddelde Kruissnelheden Weg kapiteins
Groep 34+ 34 en hoger 36+
Jan Leeflang, Arnold Gaasenbeek, Rik Soede, Eric Schoonderwoerd
Groep 33 31-34 34-40
Johan van Houten, Eric ter Riele, Ward de Beer
Groep 30 29-31 30-35
Eric Buishand, Jennifer Huizer
Groep 27 ~25-29 t/m 32
Teun van Es, Jan-Willem Schipper,Henk Oskam

 

Op de zondag- en vrijdagritten, wordt er door elke groep onderweg een kop koffie gedronken. Vooral om weer even bij te kletsen en voor sommige op adem te komen. Het is ook de bedoeling, dat als je pech hebt, we elkaar helpen weer op de weg op krijgen; bv lekke band, dat fixen we samen.

Groep 34+

Zoals de naam doet vermoeden, gaat deze groep voor de snelheid. Daarbij hoort het dat iedereen er zelf voor moet zorgen, de snelheid van de groep bij te kunnen houden. Daarbij hoort dan ook uitdaging en kracht bij, en zoals ooit Mart Smeets het zo mooi kon zeggen: “de karavaan (tour) wacht op niemand”. Mocht je het dan toch niet bij kunnen houden, geeft niets, maar de andere gaan wel door. De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Sportief-met-een-lach;
 • Stevige-snelheid-en-vooral-eigen-verantwoordelijkheid;
 • gaan voor hoge snelheid maar gezelligheid is wat ons bindt.
 • Op vastgestelde stukken hard rijden, daarna wachten op elkaar om samen verder te gaan;
 • Eigen verantwoordelijkheid om snelheid bij te houden.

Groep 33

De tweede groep bestaat uit leden die best stevig door willen rijden, maar wel als groep: ‘samen uit, samen thuis’, is dan ook een belangrijk motto. Het is de bedoeling dat we met elkaar weer thuis komen, dus wachten of het tempo aanpassen als het voor een aantal te moeilijk wordt. Daarbij is de groep niet vies van een beetje uitdaging. Tussensprints of een helling zo snel mogelijk op, daar worden de amateurs van de echte amateurs gescheiden, maar eenmaal boven, dan wachten we weer op elkaar om de tocht gezamenlijk verder te maken. Deze groep fietst gedurende het jaar veel met elkaar en is daardoor goed getraind en zorgt voor een stevig tempo, maar niet de top van de club, dan ‘mag’ je bij bovengenoemde groep.

De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Sportief fietsen, maar altijd tijd voor een kop koffie.
 • Interval/sprint als groep het toelaat en op vaste plekken in de route, anders met wegkapitein af te spreken.
 • Samen-uit-Niet-alleen-thuis, dus wachten op vast punt tot iedereen er weer is en zorgen dat iemand niet alleen achter blijft indien gewenst.

Groep 30

Houdt je van lekker fietsen en met gepast tempo door de regio te toeren, dan is groep 30 een goede keuze. Met de kruissnelheden worden er toch mooie tochten gefietst. Geen gedoe met sprints of gejakker, dat mag je in de andere groepen hierboven proberen.

De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Gezellig, maar sterk,
 • Altijd samen-uit-samen-thuis,
 • Niemand achterlaten, dus oplossing zoeken.
 • Zeker 1 x koffie!
 • Bij structureel gat en jagers, wordt gevraagd bij andere groep aan te sluiten.

Groep 27

Groep 27, ook wel ‘de gezellige groep’, bestaat uit de leden die, net als de midden groep: ‘samen uit, samen thuis’ hanteren, maar in een gereduceerde snelheid. Het vooral belangrijk dat iedereen in de groep de snelheid die wordt gereden bij kan houden. Daarom is een vaste snelheid van rond de 30 km/u erg belangrijk, je weet waar je aan toe bent. Doorgaans fietsen de ‘veteranen’ van onze club in deze groep mee, die, ten opzichte van de andere groepen, vaak de mooiste wegen en tochten in de omgeving kennen.

De volgende kenmerken van toepassing op deze groep:

 • Gezelligheid, dus zeker 1 x koffie!;
 • samen-uit- samen-thuis;
 • hulp wordt gewaardeerd, maar (té) hoog tempo niet geaccepteerd
 • Minimum tempo geldt hier ook

WhatsApp groepen

Wil je bij een WhatsApp groep aansluiten, zodat je kun lezen waar en wanneer er wordt afgesproken, dat kan namelijk soms spontaan, dan vind je deze onder het inlog deel voor leden.