Tips & hints

Jan van Zwam heeft als eerst input geleverd voor Tips & Hints. Zie hiervoor https://www.wtcmaarssen.nl/tips-hints/

Heb jij ook Tips die je met andere leden wilt delen, stuur ze dan door naar secretaris@WTCMaarssen.nl . Geert zal dan je tips op de pagina er bij zetten.

Succes met het gebruik van deze tips!

 

 

Tips & Hints

Deze pagina is bedoeld om elkaar van tips te voorzien over bijvoorbeeld fietsonderhoud, kooptips, voedingsadvies. Heb je een goede tip, meld deze bij de secretaris.


hoe zet je een nieuwe kaart op je Garmin:  Fietsnavigatie is super handig totdat je een update wilt doen, of andere kaarten er op wilt zetten. In dat geval is een handleiding met een stappenplein wel handig.

GPS op Garmin plaatsen

Heb je alleen een kaart van Benelux en je wil de kaart van Europa toevoegen, dan geeft de volgende handleiding uitleg hoe je dat kan doen.

Garmin extra kaart plaatsen

 

smeren van de ketting:  Gebruik eens dry wax. Squirt en Morgan Blue leveren deze. Mantel in Arnhem verkoopt deze voor € 9,95 onder eigen naam. De wax is eigenlijk voor droge omstandigheden, maar het werkt ook goed op de MTB. Voordeel: smeert prima, je ketting en dus ook de rest van de fiets blijft schoon, geen zwarte smurrie meer op je fiets. Nadeel: je moet de ketting iets vaker smeren.

spatborden:  Dit staat niet cool op de fiets, maar kan in de herfst en winter wel handig fietsen-in-modderzijn. Zet het achterspatbord een beetje omhoog, zodat de spatten er niet overheen komen. Deze zijn bijvoorbeeld te koop van Topeak, defender M1 (voor) en M2 (achter).

fully of hardtail:  Dit is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk wat je met de MTB wenst te gaan doen. Veel leveranciers zeggen dat je geen fully nodig hebt in Nederland. Maar een vol geveerde fiets (fully) kan ook in Nederland een toegevoegde waarde hebben. Dus mocht je MTB gaan kopen, loop niet zomaar de fully voorbij en maak eens een proefrit. De huidige achtervering rijdt ook op het vlakke als een hardtail.

bandenspanning MTB:  Ook dit is persoonlijk en afhankelijk van het merk en type band dat je gebruikt. Bandenspanning rond de 2,0 bar voldoet. Voor nog een beetje minder, 1.8 bar. Kies voor banden met een breedtemaat van 2.4 of 2.2. Nobby Nic van Schwalbe doet het overal goed.

 Afspuiten MTB:  Gewoon bij de Shell Stam in het afspuithok (voor 1 Euro is je fiets weer schoon). Dit gaat met hoge druk, dus houdt afstand bij de lagers. Even het grootste vuil eraf, ketting droog wrijven. Ketting en derailleurs even opnieuw smeren voordat je de fiets wegzet. Thuis de hogedrukreiniger gebruiken kan natuurlijk ook. Of de tuinslang met een langharige kwast. De fiets goed nat maken en met de kwast de modder en het zand los maken. Daarna opnieuw afspoelen.

Race schoenen SIDI:  Heb je SIDI-schoenen met vervangbare hakjes, kijk dan eens naar de slijtage. Deze zijn niet voor niets vervangbaar. Mochten de schroefjes glad zijn, dan kun je daar met de ijzerzaag weer een sneetje in maken en is het hakje weer los te draaien. Het is nu wintertijd, tijd om je zomerspullen te onderhouden.